???
???: Z dwóch miast odległych od siebie o 400 km wyruszają jednocześnie pociągi. Jakie drogi przebędą
do chwili minięcia się, jeżeli jadą odpowiednio z prędkością 90km/h i 60km/h?
10 mar 18:14
Maslanek: | | s | |
1 sposób: prędkośc względna i t= |
| , a następnie s1=v1*t; s2=v2*t |
| | Vwz | |
2 sposób: zapisać równania ruchu
x
1(t)=V
1t
x
2(t)=400−V
2t
Spotkanie nastapi, gdy x
1(t)=x
2(t).
10 mar 18:20
???: Nie rozumiem co podstawić pod x1 i x2
10 mar 18:23
Janek191:
90 t + 60 t = 400
15 t = 40
| | 40 | | 8 | | 2 | |
t = |
| = |
| = 2 |
| t = 2 h 40 min |
| | 15 | | 3 | | 3 | |
| | 8 | |
S1 = 90*t = 90* |
| = 240 |
| | 3 | |
S
2 = 400 − 240 = 160
Odp. S
1 = 240 km, S
2 = 160 km.
============================
10 mar 18:29
Maslanek: Nic...
To są równania ruchu − czyli zależność położenia od czasu
10 mar 18:29
Mila:

x+y=400
x=90*t
y=60*t
90*t+60*t=400
150t=400
| | 8 | |
t= |
| h po takim czasie pociągi spotkały się. |
| | 3 | |
| | 8 | |
90* |
| =30*8=240 przebyta droga przez szybszy pociąg |
| | 3 | |
zostało 400−240=160km do przebycia
Pociąg wolniejszy przebył 160 km.
10 mar 18:31