Operatory liniowe
Satek: O operatorze liniowym L:R2→R2 wiemy, że:
L(1,1) = (1,2) i L(2,−1)= (−3,1)
Podać L(1,0), L(0,1) i ogólnie L(x,y) dla dowolnego (x,y)∊R
Proszę o dokładne objaśnienie
10 mar 18:06
Maslanek: Np. tak:
Niech u=[x,y]. Wtedy L(u)=(ax+by; cx+dy); a,b,c,d∊R
Wiemy, że L(1,1)=(1,2) ⇒ a+b=1 oraz c+d=2
Oraz L(2,−1)=(−3,1) ⇒ 2a−b=−3 oraz 2c−d=1
Rozwiązać i gotowe.
Albo...
L(1,1)=L(1,0)+L(0,1)=(1,2) z liniowości przekształcenia
L(2,−1)=2L(1,0)−L(0,1)=(−3,1)
L(1,0)=(−2/3, 1)
L(0,1)=(5/3, 1)
Oraz L([x,y])=L([x,0]+L([0,y])=x*L(1,0)+y*L(0,1)=(−2/3x+5/3y; x+y)
10 mar 18:17