Pierwiastki
Marcin: Mógłby ktoś wytłumaczyć jak to obliczyć?
36 + 4√3 = x2
10 mar 17:59
Maslanek: 4(9+√3)=x2
Podobnie jak równanie:
x2=1
x=1 lub x=−1
10 mar 18:04
Marcin: Wynik to 4√3
Może wyjaśnię. To równanie to równanie Pitagorasa. Jeden bok leżący przy kącie prostym ma 6 cm,
a drugi bok leżący też przy kącie prostym ma 2√3 cm.
Z tego wyszło równanie: 62+(2√3)2 = x2
36+4√3 = x2
10 mar 18:17
Maslanek: Ee... nie

(2
√3)
2=4*
√32=4*3=12
10 mar 18:21
Mila:
x2=62+(2√3)2
x2=36+4*3
x2=36+12
x2=48
x=√48=√16*3=√16*√3
x=4√3
==========
10 mar 18:24
Marcin: Ok, dzięki
10 mar 18:25