Niewymiernosc
Aerodynamiczny: Udowodnij ze pierwiastek kwadratowy z liczbowy niewymiernej jest liczba nie wymierna.
Starczy cos takiego
a−liczba niewymierna
√a*√a=a
√a=a√a
I do tego komentarz ze liczba niewymierna podzielona przez liczbe jest liczba niewymierna? Czy
jakos innaczej?
10 mar 17:51
Maslanek: Niech x − liczba niewymierna.
| | m | |
Przypuśćmy, że √x= |
| , gdzie m, n − względnie pierwsze; m,n∊N |
| | n | |
| | m2 | |
Podnosząc do kwadratu: x= |
| , gdzie m2, n2∊N |
| | n2 | |
Ale x nie może być przedstawiona za pomocą ułamka zwykłego.
Zatem przypuszczenie było fałszywe.
10 mar 18:06
Aerodynamiczny: Dzieki wielkie, a ten moj sposob jest bledny?
A jak pokazac ze
√ab>2aba+b
10 mar 18:23
Maslanek: Raczej pomysł słaby

Nic nie daje.

Kwestia w tym, żeby pokazać pewne cechy czegoś, czego nie znamy na podstawie tego, co już nam
jest znane.
10 mar 18:28
Aerodynamiczny: A jak z ta druga nierownoscia? Staram sie cwiczyc wykazywanie pewnych rzeczy ale jak na razie z
co drugim przykladem mam problem
10 mar 18:37
Maslanek: A wiadomo coś o tych liczbach?...
10 mar 18:39
Aerodynamiczny: Sa rozne od siebie i wieksze badz rowne 0.
A teraz to ja sam potrafie. Zapomnialem ze sa wieksze badz rowne zero. Dzieki
10 mar 18:45