ostrosłup
arti.ns: POMOCY

pole podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego równe jest 100 cm
2, a jego pole
powierzchni bocznej jest równe 260 cm
2. Oblicz objętość tego ostrosłupa?
10 mar 17:37
Marcin:
a=10
5h=65
h=13
Z pitagorasa liczysz wysokość ostrosłupa..
5
2+H
2=13
2
10 mar 17:53
Marcin:
Pb jest równe 260. Wiemy że to ostrosłup prawidłowy, także Pb dzieli się na cztery trójkąty
równoramienne:
| | 1 | |
Pole tego jednego trójkąta, to |
| a*h.. i sobie postawiam. |
| | 2 | |
5h=65
h=13
h−wysokość tego trójkąta równoramiennego (To nie jest wysokość ostrosłupa)
10 mar 18:35