STOŻEK WPISANY W KULE
marcado: W kule wpisano stożek o promieniu 3cm. Przekrojem osiowym stożka jest trójkąt równoboczny.
Oblicz:
a) V stożka
z moich obliczeń jest równe 9 pierw z 3
b) stosunek V stożka do V kuli
z moich obliczeń to jest 9/32
c) odległość środka podstawy stożka do prostej zawierającej tworzącą stożka
i tutaj mam problem, ale myślę ze 3
Może ktoś sprawdzić moje obliczenia?
10 mar 17:21
Janek191:

a)
a = 6
r = 3
| | 1 | | 1 | |
V = |
| π r2*h = |
| π *32* 3√3 = 9√3*π |
| | 3 | | 3 | |
===============================
10 mar 17:31
Janek191:

a)
a = 6
r = 3
| | 1 | | 1 | |
V = |
| π r2*h = |
| π *32* 3√3 = 9√3*π |
| | 3 | | 3 | |
===============================
10 mar 17:31
Janek191:
b) V
s = 9
√3 π
| | 2 | | 2 | |
R = |
| h = |
| *3√3 = 2√3 |
| | 3 | | 3 | |
więc
| | 4 | | 4 | |
Vk = |
| π *( 2√3)3 = |
| π * 8*3√3 = 32√3 π |
| | 3 | | 3 | |
zatem
| Vs | | 9√3π | | 9 | |
| = |
| = |
| |
| Vk | | 32√3π | | 32 | |
=====================
10 mar 17:36
marcado: Dzięki. Możesz jeszcze zerknąc na podpunkt c?
10 mar 17:43
Janek191:

c)
h = 3
√3
Pole Δ
P = 0,5 *3*h = 0,5*3*3
√3 = 4,5
√3
oraz
P = 0,5 *6*d = 3 d
czyli
3 d = 4,5
√3
d = 1,5
√3 ≈ 2,6
=========
10 mar 17:45
Janek191:
d = 1,5 √3
10 mar 17:45
marcado: Dziękuję bardzo
10 mar 18:13