Rozwiąż nierówności trygonometryczne
Need_Help: Rozwiąż nierówności.
a) cos2 112* − sin2 382*tg 128* = 0
b) 2sin 510* * cos 300 − tg 179* * tg 89* = 32
c) sin2 785* + sin2 155* − tg 198* * tg 108* = 2
Bardzo proszę o jak najszybsze rozwiązanie.
* przy liczbie oznacza 'stopnie'
10 mar 17:09
Aga1.: To nie są nierówności, a nawet nie są równania, bo nie ma niewiadomej
10 mar 17:14
Need_Help: Tak, wiem, przepraszam, przepisałem nie to polecenie, ale przykłady są dobre. Poprawne
polecenie brzmi: 'Wykaż, że prawdziwe są równości:'
10 mar 17:20
Janek191:
To nie są nierówności ale tożsamości

a)
sin 382
o = sin ( 360 + 22)
o = sin 22
o
cos 112
o = cos ( 90 + 22)
o = − sin 22
o
więc
| | cos2 112o − sin2 382o | |
|
| = |
| | tg 128o | |
| | ( − sin 22o)2 − sin2 22o | | 0 | |
= |
| = |
| = 0 |
| | tg 128o | | tg 128o | |
10 mar 17:20
Need_Help: Dziękuję, a byłbyś w stanie zrobić pozostałe

?
10 mar 17:35