matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykaż, że ...
Mamma mia:
a
b
a
2
+b
2
b
2
Wykaż, że jeśli a,b,c ε R−{0} i
=
, to
=
.
b
c
b
2
+c
2
c
2
10 mar 17:07
J:
ac = b
2
oraz (a
2
+b
2
)c
= b
2
(b
2
+ c
2
) ⇔ a
2
c
2
+ b
2
c
2
= b
4
+ b
2
c
2
⇔ a
2
c
2
= b
4
⇔ (ac)
2
= (b
2
)
2
⇔ ac = b
2
10 mar 17:13
pigor:
..., lub np. tak :
a
b
a
2
b
2
a
2
b
2
=
⇔
=
⇔
+1=
+1 ⇔
b
c
b
2
c
2
b
2
c
2
a
2
+b
2
b
2
+c
2
a
2
+b
2
b
2
⇔
=
⇔
=
. c.n.w.
b
2
c
2
b
2
+c
2
c
2
10 mar 17:27