Wyznacz równanie okręgu
małamiii: Hej. Mam problem z takim zadaniem :
Wyznacz równanie okręgu o środku S (−1, 2), stycznego do okręgu o danym równaniu (rozpatrz dwa
przypadki)
a) x
2 + 2x + y
2 + 16y + 1 = 0
b) x
2 − 6x + y
2 + 2y + 9 = 0
Byłabym bardzo wdzięczna, gdyby ktoś pokazał mi jak zrobić to krok po kroku.
Z góry dziękuję za pomoc
10 mar 16:49
wredulus:
Zaczynasz od wyznaczenia srodka i promienia okregu do ktorego ma byc styczny
Nastenie zauwaz ze dwa okregi sa styczne do siebie jezeli odleglosc pomiedzy srodkami okregow
jest rowna sumie ich promeni(styczne zewnetrznie) lub rowne roznicy ich promieni (styczne
wewnetrznie)
10 mar 16:55
Aga1.: a) Środek okręgu S1(−1,−8) promień r1=√(−1)2+(−8)2−1=
ISS1I=√(−1−(−1))2+(−8−2)2=
r+r1=ISS1I
r=
10 mar 17:11