oblicz korzystajac wzor redukcyjny
Saper34: tg(π+
π6)* ctg(
π2+
π3)=
wiem ze trzeba zastosowac wzory redukcyjne ale nie wiem jak to robic bo na lekcji bylo ze sie
pomijalo te PI wiec prosze mi wytlumaczyc na tym przykladzie
10 mar 16:22
J: | | π | | π | | π | | π | | 5 | | π | |
tg(π+ |
| ) = − ctg |
| , ctg( |
| + |
| ) = ctg |
| π = −tg |
| |
| | 6 | | 6 | | 2 | | 3 | | 6 | | 6 | |
| | π | | π | |
..... = −ctg |
| *(−tg |
| ) = 1 |
| | 6 | | 6 | |
10 mar 16:29
Saper34: aaa juz rozumiem dziekuje
10 mar 16:31
Saper34: w odpowiedziach wychodzi −1 Oo
10 mar 16:32
J: Żle..
| | π | | π | | 5 | | π | |
tg(π+ |
| ) = tg |
| , ctg |
| = −ctg |
| |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
| | π | | π | |
czyli ... = tg |
| *(−ctg |
| ) = − 1 |
| | 6 | | 6 | |
10 mar 16:35
Saper34: aa dzieki
10 mar 16:39