geometria
katarzynka79: prosze o sprawdzenie zad.W trojkacie rownoramiennym ABCmamy dane AB=48 ,AC=BC=26.Oblicz a) pole
trojkata ABC b) promien okregu wpisanego w trojkat c) promien okregu opisanego na trojkacie .
z moich wyliczen wychodzi ze pole trojkata wynosi 240, promien okregu opisanego wyliczylam ze
ma 4,8 ,a promien opisanego wynosi 33,8 .Czy to mozliwe zeby byla az taka roznica w tych
promieniach?
10 mar 15:56
J: Możliwe.
10 mar 16:04
Bogdan:
Jest dobrze
10 mar 16:07
katarzynka79: super dzieki
10 mar 16:36
katarzynka79: to mam jeszcze jedno do sprawdzenia

.Najkrotszy bok trojkata ABC ma 10cm ,a miary jego katow
sa w stosunku 3:2:1 .Oblicz a) pole trojkata b) pole kola wpisanego w ten trojkat . wiec katy
maj po 30,60 i 90 tak mi wychodz . boki maj 10 a pozostale wyliczylam 10
√3i 20 cm z tego
wynika ze pole wynosi 50
√3.promien okregu 15+ 10p{3) i tutaj nie wiem czy jest dobrz ?
10 mar 16:45
J: Żle policzyłas promień.
10 mar 16:56
katarzynka79: no tak mi sie wydawalo pomozesz?
10 mar 16:57
katarzynka79: mam tak r=10+10√3+20/2
10 mar 16:58
J: | | 100√3 | | 100√3 | | 100√3 | |
r = |
| = |
| = |
| = |
| | 30 + 10√3 | | 10(3+√3) | | 10(3+√3) | |
| | 10√3 | |
|
| ... i usuń niewymierność |
| | (3+√3) | |
10 mar 17:03
katarzynka79: a dlaczego tak jest 100√3 ?
10 mar 17:05
katarzynka79: wzor na r =a+b+c/2 to ten wzor tak ?
10 mar 17:07
J: | | 2P | |
r = |
| , P − pole trójkąta. |
| | a+b+c | |
10 mar 17:08
katarzynka79: ale to jest trojkat prostokatny to chyba bedzie nie taki wzor tylko ten ktory ja podalam....?
10 mar 17:15
J: Wzór obowiązuje dla każdego trójkąta.
10 mar 17:17
katarzynka79: ale jesli zastosujemy oba wzory to wyjda 2 rozne wyniki?
10 mar 17:18
J: Niemożliwe
10 mar 17:19
katarzynka79: a mi wychodza rozne
10 mar 17:23
J: A z jakiej zależności Ty liczysz ?
10 mar 17:24
katarzynka79: poddaje sie
10 mar 17:24
katarzynka79: z obu z tej ktora Ty zastosowales i tej mojej
10 mar 17:25
katarzynka79: no chyba ze zle niewymiernosc usunelam
10 mar 17:25
J: Pytam skąd wzięłaś: r = 10 + 10√3 + 20/2 ?
10 mar 17:26
katarzynka79: ze wzoru na promien okregu wpisanego w trojkat prostokatny .r=a+b+c/2 tak mam w tablicach
matematycznych
10 mar 17:30
J: | | 10√3*(3−√3) | | 30√3 − 30 | |
= |
| = |
| = 5(√3 −1) |
| | 9 − 3 | | 6 | |
10 mar 17:30
katarzynka79: a wartosci z wyliczen wczesniejszych podstawilam
10 mar 17:30
katarzynka79: to teraz sprawdz moj wzor i wychodzi inny wynik
10 mar 17:34
katarzynka79: a nie powinno byc 5( (√3 −6)
10 mar 17:38
katarzynka79: i wtedy oba wyniki sie zgadzaja
10 mar 17:40
katarzynka79: ale moim sposobem jest latwiej i krocej
10 mar 17:41
katarzynka79: poprosze jeszcze o pomoc w obliczeniu pola okregu bo mi jakies kosmiczne rzeczy wychodza

pomozesz?
10 mar 19:01
J: | | a+b+c | |
Skąd wziełas wzór na promień okręgu wpisanego w trójkąt prostokatny: r = |
| ? |
| | 2 | |
| | 12 | |
Weżmy trójkąt prostokątny o bokach: 3 , 4 , 5, wtedy r = |
| = 6, wiekszy od |
| | 2 | |
przeciwprostokątnej ?
11 mar 09:21
5-latek: | | a+b−c | |
W trojkacie prostokatnym r= |
| |
| | 2 | |
11 mar 10:14
J:
Cześć "5−latek"

No to się zgadza:
| | 10 + 10√3 − 20 | |
r = |
| = 5 + 5√3 −10 = 5√3 − 5 = 5(√3 − 1) , taki wynik jak mój. |
| | 2 | |
11 mar 10:20
5-latek: Czesc
J
Walcze teraz z wnukiem o dostep na forum
11 mar 10:22