jednokładność
Michał[t]:|AC|=|BD|, punkt E dzieli odcinki na równe części |AE|=|BE|. Dodatkowo |OA|=|OB|.
Czy wszystkie odcinki nierównoległe nie są jednokładne? Czy na rysunku występuje jednokładność?
10 mar 15:49
Michał[t]: Już znalazłem chyba odpowiedź w moim rysunku. Weźmy punkt Z pomiędzy punktami D, E. Odcinek ZO
przetnie odcinek AE w punkcie H. Wówczas skala jednokładności:
|OD|
|OZ|
s =
=
, sprzeczność.
|OA|
|OH|
Bo widać, że |OA| < |OH| oraz |OD| > |OZ|
Prawdziwe jest chyba zdanie:
Wszystkie odcinki nierównoległe nie są jednokładne, albo inaczej
Tylko odcinki równoległe są jednokładne.
Pewności jednak nie mam.