funkcje
Kasia16: miejscem zerowym funkcji f(x)=−2x+b jest liczba 1,5. Obliczyć wsp. b.
czyli: 0=−2*1,5+b
3=b
trzeba tak to zrobić ...?
10 mar 15:40
J: Tak.
10 mar 15:43
Kasia16: dziękuję, a mogła bym prosić o wytłumaczenie mi jeszcze do tego zad podpunktu
b) dla jakich argumentów wartości funkcji f są większe od wartości funkcji g(x)=3x−7 ?
10 mar 15:54
J: f(x) > g(x) ⇔ −2x + 3 > 3x − 7
10 mar 15:55
Kasia16: i co dalej z tym ?
10 mar 16:06
Kasia16: trzeba rozwiązać ?
10 mar 16:06
J: Rozwiąż tą nierówność.
10 mar 16:07
Kasia16: −2x+3>3x−7
10>5x/ :5
x>2
10 mar 16:08
J: Jeszcze raz.
10 mar 16:09
Kasia16: −2x+3>3x−7
−5x>−10/(−5)
x< 2
10 mar 16:13
J: Tak.
10 mar 16:14
Kasia16: dzięki
10 mar 16:15
Paulina:
@J pomógłbyś maturzystce ?
10 mar 16:18