prosze o pomoc -FUNKCJA LINIOWA
regina: Zbadaj istnienie i liczbe rozwiązan równiania z marametrem m , gdzie m nalezy R
a) (m +1)x =m2 −1
b) (5−m)x =m+5
10 mar 15:39
ICSP: równanie typu ax = b
1
o gdy a = 0 poszczególne przypadki rozpatrujemy osobno
2
o gdy a ≠ 0 istnieje dokładnie jedno rozwiązanie
dla przykładu a)
(m+1)x = m
2 − 1
widzimy, ze a = m + 1 oraz b = m
2 − 1
gdy a = 0 ⇒ m + 1 = 0 ⇒ m = −1 mamy następująca sytuacje
(−1 + 1) * x = (−1)
2 − 1
0 * x = 0
0 = 0 − równanie tożsamościowe
dla m ≠ −1 dokładnie jedno rozwiązanie dane wzorem :
Mamy :
a) m = −1 − nieskończenie wiele rozwiązań
m ≠ −1 − jedno rozwiązanie : x = m − 1
10 mar 15:43
PW: a)
Mamy do czynienia z równaniem postaci
ax = b.
Ma ono jedno rozwiązanie, gdy a≠0.
Gdy a = 0 i b = 0, to rozwiązaniem jest każda liczba rzeczywista x (równanie ma nieskończenie
wiele rozwiązań).
Gdy a = 0 i b≠0, to rozwiązań nie ma.
Wyrazić powyższe stwierdzenia za pomocą m − odpowiedź gotowa.
10 mar 15:45