Funkcje liniowe
Robaczek: Z trzech prostopadłościennych belek B 1 , B2 , B 3 o takich samych przekrojach poprzecznych i
długościach odpowiednio równych 1m, 2m, 1m sklejono jedną belkę o długości 4m. Każda z belek
B1 , B 2 , B 3 wykonana jest z innego materiału, a ich masy są równe odpowiednio 20kg, 30kg,
10kg.
Rozumiem wszystko prócz:
dla x ze zbioru <0; 1> f(x) = 20x;
dla x ze zbioru (1; 3> f(x) = 20 + 15(x − 1) = 15x + 5;
dla x ze zbioru (3; 4> f(x) =50 + 10(x − 3)=10x + 20
tego (x−1) oraz (x−3)
Skąd one się biorą?
10 mar 15:35
Patronus: od x odjęte sa długości poprzednich fragmentów
dla x=2
mamy 1 metr 1 materiału i 1 metr drugiego
pierwszy waży 20
a drugi waży (2−1)*15
dla x=4
mamy 1 metr pierwszego, 2 metry drugiego i 1 metr trzeciego
20+30+(4−3)*10
10 mar 15:41