matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
try
Loka:
Proszę o pomoc
Trygonometria Rozwiąż równanie: tgx=2sinx
sinx
=2sinx
cosx
sinx−2sinxcosx
=0
cosx
sinx−sin2x
=0
cosx
10 mar 15:02
ICSP:
Mnożąc równanie na samym początku przez cosx ≠ 0 mamy : sinx = 2sinxcosx sinx − 2sinxcosx = 0 sinx(1 − 2cosx) = 0
1
sinx = 0 v cosx =
2
10 mar 15:03
Mila:
cosx ≠0 i sinx−2sinx *cosx=0⇔ sinx*(1−2cosx)=0
1
sinx=0 lub cosx=
2
Dokończysz ?
10 mar 15:06
Loka:
czyli:
π
π
x=kπ v x=
+2kπ v x=−
+2kπ
3
3
Dziękuję
Mila i ICSP
już rozumiem
10 mar 15:10