ciag arytmetyczny
katarzynka79: W nieskonczonym ciagu arytmetycznym wyraz 4 jest rowny 40 ,a suma 9 poczatkowych wyrazow tego
ciagu jest rowna 315.Oblicz wyraz pierwszy tego ciagu .Podaj ogolny wzor tego ciagu . wiem
mamy dane S9=315 I a4= 40 wiec a1 =a4 −3r i dalej nie wiem
10 mar 15:01
ICSP: | | a1 + a9 | |
zauważ ze S9 = |
| * 9 = 9 a5 |
| | 2 | |
10 mar 15:07
wredulus:
Z S9 mozesz wyliczyc wyraz sredni czyli a5. Majac a4 i a5 wyliczysz r
10 mar 15:07
katarzynka79: jasniej kochani bo ja calkiem zielona jestem w te klocki
10 mar 15:12
J: 315 = 9*a5 ⇔ a5 = 35 ; a5 − a4 = r ⇔ 35 − 40 = −5 ⇔ r = −5
10 mar 15:15
katarzynka79: nadal nic mi to nie mowi
10 mar 15:19
J: Sama napisałaś,że a1 = a4 − 3r , więc oblicz a1.
10 mar 15:20
katarzynka79: a1 =40 − 3r ale ale nie mam r bo nie mamy sasiadujacych wyrazow wiec jak obliczyc r?
10 mar 15:24
ICSP: Może zacznij od prostszych zadań ?
| | a1 + a9 | |
Tutaj trzeba wpaść na pomysł : |
| = a5 |
| | 2 | |
zatem cała suma przybiera postać :
S
9 = 9 * a
5 = ... − stąd możesz policzyć a
5
a
4 masz dane
r = a
5 − a
4
10 mar 15:25
J: "ICSP" ... r już ma policzone

(post:15:15)
10 mar 15:28
J: a1 = 40 − 3*(−5) = 40 + 15 = 55
10 mar 15:29
ICSP: Nie widziałem
10 mar 15:29
katarzynka79: dobra cos tam czaje ale czy r moze byc liczba ujemna ?
10 mar 15:42
ICSP: r może być dowolną liczbą rzeczywistą.
10 mar 15:44
J: Jeśli r < 0 , to ciąg jest malejący.
10 mar 15:45
katarzynka79: a ten wzor ogolny ? to bedzie tak an =a1+(n+1)r ? i z tego wychodzi ze an=55+(9−1)(−5) dobrze
mysle czy nie ?
10 mar 15:46
J: Nie. an = a1 + (n−1)*r , czyli an = 55 +( n − 1) (−5) = 55 − 5n + 5 = 60 − 5n.
10 mar 15:48
katarzynka79: no wlasnie zamiast 9 ma byc n
10 mar 15:49
katarzynka79: dzieki bardzo
10 mar 15:51
katarzynka79: i powiem Wam moi kochani ze glebszej analizie zrobilam sama i mam zupelnie inne wyniki wiec a
2
*q
2=a
4 zbtego wynika ze q=3 lub −3 dalej wiadomo ze a
1*q=a
2 wiec z tego wynika za a
1=
2. suma 4 poczatkowych wyrazow S
4=80 . Sprawdzilam i naoewno jest dobrze
10 mar 19:25