procent składany
xyz: Jakim kapitałem będzie dysponował osiemnastolatek, jeżeli rodzice począwszy od dnia jego
urodzenia, wpłacali mu do banku każdego roku 300zł? Stopa procentowa wynosiła 6% w skali roku
a odsetki były kapitalizowane co miesiąc? ? ?
10 mar 14:32
wredulus:
No kuzwa ... podstawiasz do wzoru dane i liczysz ... to naprawde jest az tak trudne aby 3rzeczy
podstawic do wzoru
10 mar 14:34
Trivial:
wredulus, nie denerwuj się. Tutaj jest nie tylko procent składany, ale także dokładanie
300 zł każdego roku.
10 mar 14:41
wredulus:
Trivial ... ale dokladanie co rok nie ma wiekszego znaczenia na ksztalt wzoru
Wystarczy ze autor pomysli i zapisze sobie:
300 na 18 lat
300 na 17 lat
itd.
Zastosuje wzor na procent skladany i zauwazy ze podstawy wszedzie sa takie same i dalsze
liczenie jest prozaicznie prostej w koncu mamy wtedy ciag geometryczny
10 mar 14:46
Smerf:
mi wyszło że ok 10301,43
A policzone w tabelce w w excelu
rok − 0
wpłata − 300
stan rachunku w momencie 0 − 0
rok − 1
wpłata − 300
stan rachunku w momencie 1 − 300*(1+0,06/12)12
rok − 2
wpłata 300
stan rachunku w momencie 2 − 300*(1+0,06/12)12*(1+0,06/12)12
itd
trzeba przeliczyć
10 mar 14:48
wredulus:
Trivial ... co wiecej ... chyba nawet na zajecia studiow ekonomczmych podaja wzor ktory
dokladnie policzy odrazu ta sume ciagu ... co by studenci nawet nie musieli az tak straszliwie
kombinowac.
10 mar 14:49
Trivial:
Najpierw można policzyć o ile procent pieniądze przyrastają co roku.
| | 0.06 | |
m = (1 + |
| )12 ≈ 1.0616778 |
| | 12 | |
Każdego roku dokładamy 300 zł. Czyli kapitał po roku wyraża się zależnością:
k
n = mk
n−1 + k
0 k
0 = 300
Którego formą jawną będzie:
Po 18 latach otrzymasz na koncie będzie k
18 zł, czyli:
k
18 = 10301.43 zł
10 mar 14:49
Trivial: Myślałem, że to zadanie z liceum.
10 mar 14:51
xyz: To jest zadanie z 2 klasy liceum

Dziękuję Trivial za pomoc.
10 mar 14:56