liczenie w fizyce
Pudelek i Piotr:
Rozwiązanie poniższego równania wyznacza nam wartości dwóch oporników
R2−50R+600=0
Nie rozwiązując powyższego równania oblicz wartość oporu zastępczego
tych dwóch oporników połączonych równolegle
10 mar 13:24
pigor: ... z wzorów Viete,a : R
1+R
2= 50 i R
1*R
2= 600 ,
| | 1 | | 1 | | 1 | | R1+R2 | |
a |
| = |
| + |
| = |
| , stąd |
| | Rz | | R1 | | R2 | | R1*R2 | |
| | R1*R2 | | 50 | |
Rz= |
| = |
| = 112 Ω = 0,08(3) Ω .  |
| | R1+R2 | | 600 | |
10 mar 13:50
pigor: ... ooooo

kurcze źle podstawiłem
| | 600 | |
Rz= |
| = 12 Ω  |
| | 50 | |
10 mar 13:52