ciag arytmetyczny
katarzynka79: prosze o pomoc w rozwiazaniu zadania z ciagow ktorych niecierpie .zad.obilcz ile kolejnych
liczb calkowitych dodatnich nalezy dodac aby otrzymac sume 3321
10 mar 13:21
J: Ciąg arytmetyczny: a
1 = 1 , r = 1
| | 2a1 +(n−1)r | |
Wzór na sumę: Sn = |
| *n czyli: |
| | 2 | |
| | 2 + 3320 | |
3321 = |
| * n i oblicz n |
| | 2 | |
10 mar 13:31
J: Żle
| | 2 +(n−1) | |
3321 = |
| *n i teraz oblicz n |
| | 2 | |
10 mar 13:32
walt:
n
2+n−6642=0
n=81 −> 81 kolejnych liczb całkowitych dodatnich należy dodać aby otrzymać sumę 3321.
10 mar 13:37
katarzynka79:
No dobra przepisalam ale nie mam pojecia skad to sie wzielo
10 mar 13:41
walt: Od początku

S
n=3321
Korzystamy z liczb całkowitych(dodatnich) więc mamy:
a
1=1
a
2=2
a
3=3
itd.
Jak zdołałaś się już przekonać mamy r=1
a
n=a
1+(n−1)r
a
n=1+(n−1)1
a
n=1+n−1
a
n=n
n(n+1)=6642
n
2+n−6642=0
Δ=1+26568
√Δn=163
n>0
n
1=−82 n
1<0
n
2=81 −> i to jest ta szukana nasza liczba

Możesz sobie teraz sprawdzić licząc S
81
Jeśli czegoś nie rozumiesz − pytaj
10 mar 13:46
katarzynka79: o super dzieki wielkie do momentu wyznaczenia anmialam tak samo a pozniej sie zgubilam ale
dzieki Tobie juz sie odnalazlam jeszcze raz wielkie dzieki
10 mar 13:52
walt:
10 mar 13:53
katarzynka79: mam jeszcze jedno ciekawe zadanie .Maciek postanowil codziennie trenowac jazde na rowerze
.Ustalil ze pierwszego dnia bedzie trenowal 20 minut ,a kazdego nastepnego dnia o 10 minut
dluzej ,niz dnia poprzedniego.Obicz.a) ile czasu bedzie trenowal Maciek piatego dni. b)
ktorwgo dnia czas treningu bedzie rowny 2 godziny .c) ile kalorii spali przez 11 poczatkowych
dni ,jesli w ciagu godziny jazdy spala 240kcal .?
10 mar 13:59
walt:
a
1=20 r=10
a) a
5=a
1+4r=20+40=60 minut
b) jeśli a
5=60 minut to łatwo wyliczyć, że a
11=120 minut
c)
| | a1+a11 | | 20+120 | | 5 | |
S11= |
| *11= |
| *11=770 minut=12 |
| h |
| | 2 | | 2 | | 6 | |
| | 5 | | 77 | |
12 |
| = |
| *240=3080kcal −> tyle spali przez 11 początkowych dni. |
| | 6 | | 6 | |
Jakieś pytania?
10 mar 14:21
PW: A ja mam pytanie do szanownych przedmówców.
− Czy na przykład
(1) 1660 + 1661 = 3221
(2) 1106+1107+1108 = 3321
nie są sumami kolejnych liczb naturalnych spełniającymi warunki zadania?
Zadanie zostało nieprecyzyjnie sformułowane i Koledzy je milcząco poprawili, czy też rozwiązali
tylko szczególny przypadek (kolejne liczby naturalne rozpoczynające się od 1), nie troszcząc
się o inne?
10 mar 14:31
J: Witaj "PW"

100% racji.. w treści nie było mowy o sumie początkowych ...

, ale myślę,że o
to chodziło
10 mar 14:35
katarzynka79: dzieki wielkie jzu wszystko jasne

poczatek jak zawsze mialam dobrze
10 mar 15:09
walt: To prawda.. ale myślę, że o to właśnie chodziło osobie która to zadanie wymyśliła
10 mar 18:28
Monia: katarzynka79 z jakiej książki jest to zadanie?
16 wrz 15:23
jc: Wystarczą dwie kolejne liczby: 1660 + 1661 = 3321
16 wrz 17:59
Jerzy:
@jc,patrz 14:31
16 wrz 18:15
jc: Przeczytałem tylko połowę wpisów
16 wrz 18:24