wykres
Kasia16: poniżej przedstawiono dla wybranych argumentów wartości funkcji kwadratowej:
x:−2,−1,0,1,2
y:4,1,0,1,4
podać wzór tej funkcji.
narysowałam wykres i co dalej?
10 mar 13:12
Kaja: do wzoru funkcji kwadratowej : y=ax2+bx+c podstaw trzy punkty z tej tabelki i rozwiąż układ
równań, a potem zapisz wzór
10 mar 13:15
J:
f(x) = ax2 + bx + c,
f(0) = 0 ⇔ c = 0
f(−1) = 1 ⇔ a − b = 0 ⇔ a = b
f(1) = 1 ⇔ a + b = 1
Oblicz , a , b , c = 0
10 mar 13:17
J: Bład

f(−1) = 1 ⇔ a − b = 1
10 mar 13:19
Kasia16: oki

sprobuje zrobic
10 mar 13:20
J: Lub prościej;
f(0) = 0 , z tego wynika,że wykres przechodzi przez poczatek układu,czyli f(x) = ax2
i dalej f(1) = 1 , czyli 1 = a*(1)2 ⇔ a =1 , czyli funkcja ma postać : y = x2
10 mar 13:27
pigor: ..., co można byłoby zauważyć, gdyby najpierw lepiej przyjrzeć się
...

tabelce , czego i ja też nie zrobiłem, niestety . ...
10 mar 13:41
Trivial:
Można od razu zauważyć, że funkcja to f(x) = x2.
10 mar 14:27
wredulus:
Trivial ... i co psujesz niespodzianke
10 mar 14:28
Trivial: Skoro już "zauważamy", to czemu nie wszystko na raz.
10 mar 14:30