procenty, pomoc
karnet: jeżeli mam takie coś:
32 dni to 100%
ile zatem % wynosi 23 dni?
I kolejno za 32 karnetu zapłaciłem 180 zł.
To obliczając ile wynosi 23 dni ? Jaka cena powinna wyjść?
10 mar 12:59
Patronus: 129
10 mar 13:00
karnet: powinno wyjść 120 zł tak? a mógłbyś wytłumaczyć mniej więcej jak to ogarnąć? bo nie mam głowy
do tych %
10 mar 13:01
karnet: oj 129*
10 mar 13:02
Patronus: A sorki liczyłem w excelu i zjadło mi końcówkę

ale obliczenia sa następujące:
32 − 180
23 − x
32x = 180*23
| | 180*23 | | 1035 | | 3 | |
x = |
| = |
| = 129 |
| |
| | 32 | | 8 | | 8 | |
10 mar 13:07
pigor: ... nie znam oryginalnej treści zadania , ale jeśli
to tylko problem Twojego karnetu, to widzę to np. tak :
| 23 | |
| *180= 129,38 zlz dokł. do1gr. − cena 23−dniowego karnetu  |
| 32 | |
10 mar 13:11
karnet: ok dzięki wielkie!
10 mar 13:11
karnet: nie nie, to jedynie problem mojego karnetu

bardzo Wam dziękuję
10 mar 13:12
pigor: ..., a jeśli interesuje cię 23 dni , jaki
to procent 32 dni (to samo z cenami) to np.
tak :
23=x%32 ⇔ x=
2332*100= 71,875, czyli
x%=71,9% ± 0,1% =
72% z dokł.±1% . .
10 mar 13:35