równanie
rownan: Rozwiąż równanie
x3−5x+4=0
jak to zrobić?!
x(x2−1)−4(x+1)=0
(x2−1)(x+1)(x−4)=0
1 v −1 −1 4
w dobre strone ide?
10 mar 12:56
MathNazi: Źle, wielomian trzeciego stopnia nie moze miec 4 pierwiastkow.
Wskazowka:
w(1) = 0
10 mar 12:58
Patronus: Nie do końca − miałeś równanie stopnia 3 a na koniec wyszło ci równanie stopnia 4...
Trzeba "zgadnąć" jakieś rozwiązanie, np x0 = 1
i potem podzielić przez (x−x0), albo hornerem
x2(x−1) + x(x−1) − 4(x−1) = 0
(x−1)(x2 + x − 4) = 0
i zostaje ci jeszcze policzyć rozwiązania równania stopnia 2.
10 mar 12:59