prawdopodobienstwo
magda: Prawdopodobieństwo ! 1. Z talii 24 kart losujemy jedną kartę. Jakie jest prawdopodobieństwo że
jest to figura lub trefl ? 2. Rzucamy dwa razy kostką. Oblicz prawdopodobieństwo że iloczyn
wyrzuconych oczek jest niemniejszy niż 20. 3. W klatce jest 7 królików samiczek i 3 króliki
samce. Wyciagamy losowo z tej klatki 2 króliki . Jakie jest prawdopodobieństwo że będzie to
parka ?
10 mar 12:30
Patronus:
1.
|Ω| = 24
A' − nie figura i nie trefl
|A'| = 6
| | |Ω| − |A| | | 18 | |
P(A) = |
| = |
| |
| | |Ω| | | 24 | |
10 mar 12:51
Patronus: |Ω| = 6
2
A = {4,5 ; 4,6 ; 5,5 ; 5,6 ; 6,6 ; 5,4 ; 6,4 ; 6,5 }
|A| = 8
10 mar 12:55
10 mar 12:56
walt: 2.
|Ω|=6
2=36
A − iloczyn oczek niemniejszych niż 20
A={(4,5); (4,6); (5,4); (5,5); (5,6); (6,4); (6,5); (6,6)}
|A|=8
10 mar 12:56