wielomiany !!!
ana: Wielomiany

! 1. Rozwiaz równania a) x
3−6x
2−2x+12=0 b) −3x
4+2x
3+x
2=0 2. Przedstaw
podany wielomian w postaci kolczyki a) W(x)=4x
3−2x
2−16x+8 b) G(x)=x
3−6x
2+9x 3. Wyznacz
dziedzinę funkcji wymiernej f(x)=5−2x:2x
3−5x−12
10 mar 12:07
Kaja: 1.a) x2(x−6)−2(x−6)=0
(x−6)(x2−2)=0
(x−6)(x−√2)(x+√2)=0
x=6 lub x=√2 lub x=−√2
10 mar 12:08
ana: * W postaci iloczynu
10 mar 12:08
Kaja: b) x2(−3x2+2x+1)=0
x2=0 lub −3x2+2x+1=0
dalej policz deltę i pierwiastki
10 mar 12:09
Kaja: 2.W(x)=2x2(2x−1)−8(2x−1)=(2x−1)(2x2−8)=2(2x−1)(x2−4)=4(x−12)(x−2)(x+2)
10 mar 12:12
walt: 2.
b) G(x)=x3−6x2+9x=x(x2−6x+9)=x(x−3)2
10 mar 12:31