pochodne
potrzebujący: Korzystając z definicji wyznaczyć pochodne cząstkowe
f(x,y)=ysinx , P(0,π)
| | 0 | |
Korzystam ze wzoru (definicji) Ale wychodzi mi w obu przypadkach |
| . Czy to możliwe  |
| | 0 | |
10 mar 11:35
J: Ze wzorów:
f'x = ycosx
f'y = sinx
10 mar 11:40
wredulus_pospolitus:
a przypomnij mi proszę definicję pochodnych cząstkowych
10 mar 11:41
10 mar 12:04
wredulus:
Nom ... i w czym problem
| | (x+h)siny −xsiny | | xsiny +hsiny −xsiny | | hsiny | |
Lim |
| = lim |
| = lim |
| = lim siny = siny |
| | h | | h | | h | |
Analogicznie druga pochdna czastkowa ... skorzystaj ze wzoru sin(a+b) = sinacosb + cosasinb
10 mar 13:38