wart.bezwzględna
Poranek: wyrażenie Ix−4I−Ix−3I dla x∊(3;4) można zapisać bez wart.bezwzględnej w taki sposób x−4−(x−3) ?
10 mar 11:16
J: 4 − x − (x − 3)
10 mar 11:19
wredulus_pospolitus:
dla x∊(3;4) wyrażenie (x−4) przyjmuje wartość dodatnią czy ujemną
10 mar 11:19
5-latek: nie gdzyz |x−4| dla x∊(3,4) ≠x−4 tylko −(x−4) = −x+4=4−x czyli bedzie tak 4−x−(x−3)
dla 1 modulu mpzna skorzystac z takiej wlasnosci ze |a−b|=|b−a|
10 mar 11:21
5-latek: I znowu jak zwykle jestem spozniony
10 mar 11:21
5-latek: czesc
Artur
10 mar 11:22
wredulus_pospolitus:
hej ho
10 mar 11:32