Pewna kwotę wpłacono do banku na lokatę roczna oprocentowana 3,5% w skali
ruda: prosze o pomoc nie wiem jak mam rozpisać to zadanie tresc. Pewna kwotę wpłacono do banku na
lokatę roczna oprocentowana 3,5% w skali roku od dopisanych po roku odsetek bank odprowadził
podatek w wysokości 14 zł. Jaką kwotę umieszczono na lokacie, jeżeli podatek od odsetek
wynosił 20 %.
10 mar 10:37
zawodus: wzór
U nas
podatek 14 zł − 20 %
odsetki 70 − 100%
Odsetki to K−K
0
ostatecznie
10 mar 10:45
Godzio:
n = 1
p = 3.5%
20% * 3,5%K0 = 14 ⇒ 0,007K0 = 14 ⇒ K0 = 2000
10 mar 10:48