Dwa punkty o rzędnej y=3 należą do wykresu funkcji kwadratowej y=ax^2. Dla które
KawaRozpuszczalna: Dwa punkty o rzędnej y=3 należą do wykresu funkcji kwadratowej y=ax
2. Dla której z podanych
funkcji odległość między tymi punktami jest najmniejsza, a dla której największa?
y= 3 x
2
y= π x
2
Szukałam rozwiązań w innych czeluściach internetu, ale nie mogłam nic znaleźć. Nie mam pojęcia
jak to ugryźć, będę wdzięczna za naprowadzenie
10 mar 09:53
Aga1.:

y
1={1}{2}x
2 kolor niebieski
y
2=3x
2
y
3=πx
2 (nie rysowałam)
Jakie wnioski?
10 mar 09:59
wredulus_pospolitus:
im większy współczynnik 'a', tym bardziej 'nachylone' są ramiona paraboli ... co za tym idzie
... tym mniejsza odległość pomiędzy tymi punktami (o tej samej rzędnej).
10 mar 09:59
J: Oblicz wartości x dla tych trzech przypadków i zobacz na osi liczbowej,gdzie ich odległość jest
najmniejsza, a gdzie największa.
10 mar 10:00
KawaRozpuszczalna: Dziękuję Wam pięknie!
10 mar 10:18