pierwiastki
nika: oblicz 2*520 − 518 a w mianowniku 259 .czy da się to jakoś skrucić . wiem że ma wyjść
49.czy mógłby mi ktoś pomóc.zawiesiłam się na tak dużych potęgach .Z góry DZIĘKUJĘ
29 paź 14:02
nika: 2*520 dwa razy 5 do potęgi 20 minus pięć do potęgi 18 .A w mianowniku 25 do potęgi 9.
29 paź 14:06
Miś:
| 2 * 520 − 518 | | 518 * ( 2 * 52 − 1) | |
| = |
| = 2 *25 − 1 = 49 |
| 259 | | 518 | |
Na zawieszenie proponuję nacisnąć
RESET
29 paź 16:45
tim: Misiu... Skądś Cię znam....
29 paź 16:46
Miś:
Poznajesz po charakterze pisma
29 paź 16:49
tim: A powiedz skąd?
29 paź 16:51
nika: Misiu stokrotne dzięki

tylko skąd w liczniku wzięło się 1 .w mianowniku to wiem bo
pięć do potęgi drugiej razy 9 to nam daje 5
18 gdyż mnożymy potęgi.
29 paź 17:08
tim: Misia już nie ma, ale powiem za Niego:
518 zostało wyciągnięte przed nawias i zostało to co w nawiasie.
29 paź 17:09