Równania
Julia: Proszę o pomoc w rozwiązaniu równania... dawno to przerabiałam i nie mam pojęcia za co się
zabrać....
√5 + x −4√x + 1 + √10 + x − 6√x+1 = 1
10 mar 07:40
fx: Strzelam − skorzystaj z własności:
√x2 = ±x
10 mar 08:51
Janek191:
√ x + 1 = t ⇒ x + 1 = t2 ⇒ x = t2 − 1
więc
√ 5 + t2 − 1 − 4 t + √ 10 + t2 − 1 − 6 t = 1
√ 4 − 4 t + t2 + √ 9 − 6 t + t2 = 1
√ ( 2 − t)2 + √ ( 3 − t )2 = 1
I 2 − t I + I 3 − t I = 1
Dla t ≤ 2 mamy 2 − t + 3 − t = 1 ⇒ 2 t = 4
t = 2
====
Dla 2 < t ≤ 3 mamy − 2 + t + 3 − t = 1 ⇒ 1 = 1
====
Dla t > 3 mamy − 2 + t − 3 + t = 1 ⇒ 2 t = 6 ⇒ t = 3 − sprzeczność
t ∊ < 2 ; 3 >
t2 ∊ < 4; 9 > ⇒ x + 1 ∊ < 4; 9 > ⇒ x ∊ < 3 ; 8 >
x ∊ < 3 ; 8>
=========
5 + x − 4√x + 1 = ( 2 − √x + 1)2
10 + x − 6√x + 1 = ( 3 − √x + 1)2
więc
I 2 − √x + 1 I + I 3 − √x + 1 I = 1
10 mar 09:08
pigor: ..., podstawienie
√x+1= t , to tu dla mnie bardzo dobry pomysł, ale
nierówność z wartością bezwzględną zmiennej t proponuję pokusić się rozwiązać
"w pamięci" z własności odległości, bo łatwo odczytać (widać) rozwiązanie
na osi liczbowej Ot:
|2−t| + |3−t| =1 ⇔ |t−2| + |t−3| =1 jest to suma odległości t od 2 i t od 3 równa 1 ⇔
⇔ 2 ≤ t ≤ 3 /
2 ⇔ 4 ≤ t
2 ≤ 9 /−1 ⇔ 3 ≤ t
2−1 ≤ 8 ⇔ 3 ≤ x ≤ 8 ⇔
x∊[3,8] .
10 mar 12:54