Oblicz sumę wszystkich wyrazów dodatnich ciągu an = -2n^2 + 13n - 11
Cersei: Oblicz sumę wszystkich wyrazów dodatnich ciągu an = −2n2 + 13n − 11
10 mar 00:31
MathNazi: Sprawdz dla jakich n wyrazy ciągu sa dodatnie.
Nastepnie dla tej wartosci n oblicz sume ze wzoru.
10 mar 00:34
Cersei: an > 0 <=> −2n2 + 13n − 11 > 0 i n ∊ N+
Δ = 81 => pierwiastek z delty = 9
n1 = 5 i 1/2
n2 = 1
n∊(1;5 1/2) i n∊N+ <=> n∊(2, 3, 4, 5)
10 mar 01:03
Piotr:

Policz S
5 − a
1
10 mar 01:12
Piotr:
niestety ale musisz policzyć wszystkie po kolei
10 mar 01:16
Cersei: s=a1 + a2 + a3 + a4
a1 = −16 + 26 −11 =−1
a2 = −18 + 39 −11 = 10
a3 = −32 + 52 − 11 = 9
a4 = −50 + 65 − 11 = 4
s = 10 + 9 + 4 = 23
10 mar 01:17
Piotr:
przeciez sama obliczylas, ze masz liczy dodatnie to dlaczego zaczelas od a1 ?
10 mar 01:19
Cersei: a więc to, w jaki sposób obliczyłam jest źle?
10 mar 01:22
Piotr:
masz obliczyć a2 + a3 + a4 + a5
10 mar 01:22
Piotr:
przeciez a1 jest ujemne
poza tym źle Ci wychodzi
a2 = −8+26−11=7
10 mar 01:24
Cersei: aha, rozumiem
10 mar 01:26
10 mar 01:29