prawdopodobienstwo
Estrella: Sposrod licz {1, 2, 3, ... , 250} losujemy jedną. Jakie jest prawdopodobienstwo, ze jest to
liczba:
b) której kwadrat powiekszony o 1 jest liczba podzilna przez 10;
c) bedaca szescianem pewnej liczby jedocyfrowej?
Ω = 250
ale nie mam pojecia jak wybrac liczby do zdarzenia B i C
B = {... , ... , ... }
C = { ... , ... , ... }
9 mar 23:11
pawel95: a
2 ≡ 9(mod 10)
a ≡ 3(mod 10) v a ≡ 7(mod 10)
wiec te liczby to { 3,7,13,17,23,27,33,37,....,247}

szecian pewniej liczby jednocyfrowej czyli 1 z liczb { 1,2,3...,8,9}
9 mar 23:17
Piotr:
b) 32
72
132
9 mar 23:18
Estrella: pawel95 do zbioru liczb doszlam, ale jak podziele 247 na 10, to sie nie dzieli rowno, wiec jak
to policzyc
9 mar 23:25
pawel95: nie masz dzielic 247 tylko( 2472 + 1 ) − tak jest w zadaniu
9 mar 23:28
pawel95: 247
2 = 61009 ( +1 = 61010, dzieli sie ? DZIELI !

)
9 mar 23:29
Estrella: tak
9 mar 23:32
Estrella: dobra, no ale teraz nie wyjdzie P(B)
P(B) = 6101/250
powinno wyjsc 1/5
9 mar 23:33
Estrella: wiec jak policzyc P(B)
9 mar 23:39
pawel95: jakie 6101>
B = { 3,7,13,...,243,247}
czyli z kazdej 10 liczb masz 2 liczby spelniajace warunek
razem ich jest 25 * 2 = 50
P(B) = 50/250 = 1/5
9 mar 23:45
Estrella: nie rozumiem, jak mam to policzyc:
z kazdej 10 liczb masz 2 liczby spelniajace warunek
9 mar 23:50
Estrella: dobra wiem, ae sama bym na to nie wpadla
9 mar 23:54
Estrella: a pkt c)
9 mar 23:54
Estrella: ma byc 3/125
9 mar 23:56
Estrella: czyli powinno byc 6 takic liczb
9 mar 23:57
Estrella: nie rozumiem teo polecenia, z tym szesciaem, ale coz...
9 mar 23:57
Marcin:
13=1
23=8
33=27
43=64
53=125
63=216
Tyle.
9 mar 23:59
Estrella: dobra, powiedzmy, ze juz kumam cokolwiek...
10 mar 00:18