Wyznacz m dla którego równanie x^2+mx+2=0 ma dwa różne pierwiasrki rzeczywiste
kulfon: 1.Wyznacz m dla którego równanie x2 +mx +2 =0 ma dwa różne pierwiastki rzeczywiste takie ,że
suma ich kwadratów jest większa od 2m2−13.
2.O liczbach a,b,c wiemy,że ciąg a,b,c jest arytmetyczny i a+c=10, zaś ciąg a+1, b+4, c+19 to
ciąg geometryczny. Wyznacz te liczby.
3.Punkt A=(−2,5) jest jednym z wierzchołków trójkąta równoramiennego ABC w ktrórym IACI=IBCI.
Pole tego trójkąta to 15. BC jest zawarty w prostej o równaniu y=x+1. Wyznacz współrzędne C.
9 mar 21:55
Wazyl: 1 założenia − Δ...
x12+x22=(x1+x2)2−2x1x2 ....
9 mar 21:58
Wazyl: 2 Ciąg arytmetyczny czyli kombinujemy coś ze średnią arytmetyczną !
9 mar 21:59
kulfon: Wazyl , właśnie chodziło mi o to założenie z x1
2 + x2
2 
Dzięki

Δ>0 prawda? a x1*x2>0 i
x1 + x2>0 , tak?
9 mar 22:01
Wazyl: Nie dlaczego te założenia ?

Δ>0 − dwa
różne pierwiastki.
I wiadomo jeszcze że x
2+x
2>2m
2−13
9 mar 22:03
kulfon: Wazyl ; to trzeba liczyć przedział m z delty i potem jeszcze x1 i x2 ze wzorów Viete'a?
9 mar 22:05
Wazyl: Tak najpierw Δ.
Potem Viet. Rozpisałem Ci na górze sumę kwadratów.
9 mar 22:08
kulfon: ok więc wyszło mi ,że:Δ=m2 − 8
Δ>0 m2>8
m>2√2 v m<−2√2
m∊(−∞, −2√2) u (2√2, +∞)
x12 + x22 − 2 x1*x2>2m2−13
m2/4−2*1>2m2−13
nie wiem czy dalej dobrze bo delta wychodzi mi 1409?
9 mar 22:20