wielomiany
like: 2x3−2x2−18x+18≥Ix2−9I
9 mar 21:48
Wazyl: Definicja wartości bezwzględnej zawsze ratuje (podziel na przedziały).
9 mar 21:49
like: 2x3−2x2−18x+18≥x2−9 v 2x3−2x2−18x+18<9−x2
2x3−3x2−18x+27≥0 v 2x3−2x2−18x+9<0
(2x−3)(x−3)(x+3)≥0 v (2x−1)(x−3)(x+3)<0
x ∊<−3,3/2>u<3,∞) v x∊(−∞,−3)u (1/2,3)
9 mar 22:03
Wazyl: Podstaw −100000.
Jeżeli w zadaniu masz "x" poza wartością bezwzględną to niebezpiecznie stosować sposób:
|coś|=1
|coś|=1 v coś=−1
9 mar 22:06
like: to jak to lepiej zrobić?
9 mar 22:09
Wazyl:

Po lewej ma byc −3.
Czyli dla przedziału (−3;3) Wyrażenie w wartości bezwzględnej przyjmuje wartości ujemne.
Zatem rozwiązujesz nierówność w tym przedziale a opuszczając wartość zmieniasz znaki.
Potem rozwiązujesz dla dodatnich wartości i wtedy już nie zmieniasz znaku
9 mar 22:13
like: czyli że dla x∊(−3,3) 2x3−2x2−18x+18<− x2+9
czy 2x3−2x2−18x+18<x2−9?
9 mar 22:18
like: ...
9 mar 22:28
Wazyl: Górne!
9 mar 22:28
like: wyszło mi tak jak wczesniej napisałam
z 1) x∊ {−3} u <3,∞)
z 2) x∊ (1/2,3) z 2)
cos mam zle
9 mar 22:43
Wazyl: Wyszło inaczej

W zbiorze rozwiązań nie masz −100000
9 mar 22:43
like: to co skopalam?
9 mar 22:45
Wazyl: Nie mam obliczeń więc nie wiem.
Widzę tylko że chyba odp jest zła: jeżeli robisz założenie x∊(−3;3) to liczą się TYLKO te
liczby.
Czyli jak odp wyjdzie:
<−1;5> tzn prawidłowa odp <−1;3)!
"Zawężasz" swój "świat" liczb do (−3;3)
Potem rozwiązujesz dla R\ (−3;3) . Przykład wychodzi Ci x∊R \{−100}. Odp Brzmi:
x∊(−
∞;100)U(−100;−3>U<3;+
∞)

rozumiesz ?
9 mar 22:51
like: obliczenia mam na samej gorze a potem wlasnie zawęzałam biorac pod uwagę zalozenia, odp z
książki to x∊<−3,1/2> u <3,∞)
9 mar 22:54
Wazyl: Drugi przedział źle przerzuciłeś "x2" na drugą stronę.
9 mar 22:59