6) Do windy na parterze 7-pietrowego
Estrella: 6) Do windy na parterze 7−pietrowego hotelu weszły trzy osoby. Każda z nich może wysiąśc na
dowolnym piętrze, począwszy od drugiego, z tym samym prawdopodobienstwem. Oblicz
prawdopodobienstwo, ze wszytkie wysiada na roznych pietrach, ale zadan z nich nie wyssiadzie
na ostatnim.
9 mar 21:44
Estrella: jak to zrobic
9 mar 21:51
9 mar 21:58
mietek : mają do wyboru aż 5 pięter 3 osoby...
wariacje bez powtórzeń...
czego was uczą w tej szkole?
9 mar 21:59
Estrella: ja jetem na podst
i my liczymy to z reguły mnozenia, wiec nwm jak to policzyc
9 mar 22:02
Estrella: wiec jak to zrobic
9 mar 22:07
Estrella: z reuly mnozenia
9 mar 22:11
9 mar 22:14
Estrella: ja to liczylam tak
zdarzenie A = 5*4*3 = 120
Ω= 216
P(A) = 120/216=5/9
a powinno wyjsc 5/18
9 mar 22:26
Estrella: pomozcie, prosze, bo nie wiem co tu robie zle ...
9 mar 22:27
mietek: bo 5*4*3=60
9 mar 22:31
mietek: całe zadnie poza tym masz ok...
9 mar 22:31
Estrella: dzieki
9 mar 22:41
Estrella: ja nwm jak to liczylam
9 mar 22:41