Ciągi/parametr
muflon: x4−10x2+m=0
Wyznacz wartości parametru aby cztery pierwiastki równania, tworzyły ciąg arytmetyczny
9 mar 21:30
pbp: x2 = t , t >0
t2 − 10t + m = 0
4pierwiastki jezeli
Δ > 0
t1 + t2 > 0
t1 * t2 > 0
ciag arytmetyczny tworza liczbt
−√t1 , √t1 ,, −√t2 , √t2
9 mar 21:34
muflon: no i jakie założenie polecasz na ciąg arytmetryczny? z tych założeń na 4 pierwiastki wychodzi
przedzaił, m<0,25>
9 mar 21:37
muflon: więc trudno tu zgadywać
9 mar 21:37
pbp: oblicz t1 i t2 , i podstawiasz kolejno
9 mar 21:40
pawel.b: W(x) = ( x − a+r )(x − a )( x − a−r )( x − a−2r )
W(x) = x4 + (*)x3 + (**)x2 + (***)x + (****)
* = 0
** = −10
*** = 0
**** = m
m = 9
9 mar 22:05
muflon: pawel.b s[rytny sposón, dzięki
10 mar 19:30