matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wykaż maksymalny przedział do którego należy liczba x
wojas9528:
|(x−4)(x+2)|=(4−x)(x+2) jak to zrobić ?
9 mar 21:29
pigor:
..., z definicji wartości bezwzględnej np. tak :
|(x−4)(x+2)|= (4−x)(x+2)
⇔ |(x−4)(x+2)|= −(x−4)(x+2) ⇔ ⇔ (x−4)(x+2) ≤ 0 ⇔ −2 ≤ x ≤ 4 ⇔
x∊[−2;4]
. ...
9 mar 21:34