ciągi
k230: jak odróżnić w zadaniach z treścią czy mam ciąg geometryczny czy arytmetyczny?
9 mar 21:27
5-latek: Zazwyczaj to jest napisane
9 mar 21:28
k230: 1. Pani Lewandowska wzięła kredyt na remont łazienki w wysokości 2200 zł. Pożyczkę będzie
spłacła w ratach, z których każda następna będzie większa od poprzedniej o 20% pierszej raty.
Oblicz w ilu ratach spłaci kredyt pani Lewandowska, jeśli wiadomo, że ósma rata wynosi 240 zł.
2. Pan Kowalski pożyczył od swojej siostry pewną sumę pieniędzy potrzebną na zakup części do
samochodu. Zobowiązał się do zwrotu pożyczki w dziesięciu ratach, z których każda była o 60 zł
większa od poprzedniej. Ostatnia rata wynosiła 640 zł. Oblicz wysokość pierwszej i szóstej
raty oraz kwotę pożyczona przez pana Kowalskiego.
9 mar 21:29
k230: to przykładowe zadania umiem je rozwiązać ale mi się mylą ciągi jaki kiedy
9 mar 21:29
k230: następna będzie większa od poprzedniej o 20% pierszej raty. −−− arytmetyczny



?
9 mar 21:32
9 mar 21:32
9 mar 21:34
muflon: Jeżeli każdy kolejny czynnik jest większy ileśtam krotnie np *1,2 jak mamy w przypadku rat z
zadania 1 to jest to ciąg geometryczny, jeżeli czynnik rośnie o ileś +60 jak mamy w zadaniu 2
to jest to ciąg arytmetyczny.
9 mar 21:34
k230: 
proszę jeszcze o komentarz

innego matematyka
9 mar 21:38
as245: też mam z tym problem.Wiem tylko, że 1 to arytmetyczny,ale dlaczego

9 mar 21:39
Marcin: Nie jestem matematykiem, ale potwierdzę Ci, że jeżeli dodajesz coś do kolejnej liczby i ta
dodawana liczba jest stała, to masz ciąg arytmetyczny
9 mar 21:40
k230: więc 1 do jaki ciąg ?
9 mar 21:41
muflon: Oczywiście że 1 to będzie geometryczny
a1=100%
a2=100%+20%*100%=120%
a3=120%+20%*120%=144%,
9 mar 21:41
k230: wiem że r= np. a2 − a1
9 mar 21:42
k230: czyli Q= a(n+1) − an
9 mar 21:44
muflon: an−an−1
9 mar 21:44
muflon: q czyli iloraz ciągu jeżeli takowy jest geometryczny to (an+1)/(an)
9 mar 21:48
k230: Pan Malinowski wziął kredyt, który przeznaczył na wczasy rodzinne w Tunezji. Pożyczkę będzie
spłacał w czterech ratach, a których każda kolejna rata jest o 20 % większa od poprzedniej.
Oblicz ysokość kredytu, jeśli wiadomo, że ostatnie rata wynosi 4320 zł.
9 mar 22:00
k230: to chyba geometryczny

?
9 mar 22:00
mietek : geo
9 mar 22:01
muflon: każda kolejna jest o 20% większa od poprzedniej a nie od pierwszej, czytaj ze zrozumieniem

9 mar 22:03
k230: dzięki .
1. Pani Lewandowska wzięła kredyt na remont łazienki w wysokości 2200 zł. Pożyczkę będzie
spłacła w ratach, z których każda następna będzie większa od poprzedniej o 20% pierszej raty.
Oblicz w ilu ratach spłaci kredyt pani Lewandowska, jeśli wiadomo, że ósma rata wynosi 240 zł.
1rata x
2 rata x+0.2x=1.2
3 rata 1.2x+0.2x=1.4
arytmetyczny ?
9 mar 22:05
9 mar 22:06
muflon: 20% OD POPRZEDNIEJ



! nie od pierwszej zawsze
9 mar 22:08
k230: ok, ok, rozumiem dzięki za cierpliwość
9 mar 22:09
muflon: Czy te 2 zadania w 100% mają tą samą treść?
9 mar 22:09
k230: nie jedno zadanie pierwszej raty a drugi większa od poprzedniej
9 mar 22:11
studentnapolitechnice: Zadanie z pani Lewandowską to arytmetyczny a z panem Malinowskim oczywiście
geometryczny


!.Proszę nie wprowadzać ludzi w błąd jak się nie znacie.
9 mar 22:25
mietek: drugie czytaj = o pani lewandowskiej...
kto się nie zna to się nie zna...
9 mar 22:26
studentnapolitechnice: Jeszcze zadanie z panem Kowalskim to arytmetyczny.
9 mar 22:27
studentnapolitechnice: Teraz możesz spokojnie zasnąć i machnąć jutrzejszy sprawdzian na 5
9 mar 22:29
muflon: ok, przyznaje pomyliłem się w pierwszym poście, natomiast w wersji 2 zadanie o pani
lewnadowskiej to ciąg geometryczny
9 mar 22:41
Domel: muflon niestety nie masz racji, bo pani Lewandowska nie spłaca rat powiększanych w
stosunku do poprzedniej o 20% (to byłby geometryczny) tylko raty są powiększane 0 20%
pierwszej raty − więc o stałą wartość r = 0,2*a1 − więc to ciąg arytmetyczny − przyznaję
100% racji studentnapolitechnice
10 mar 00:04