geometria kartezjańska
thebestnickintheweb: Okrąg o środku w punkcie (2,2) przechodzi przez początek układu współrzędnych i jest styczny do
prostej k w punkcie S = (a,4), gdzie a > 0. Wyznacz równanie prostek k.
9 mar 21:26
Janek191:

A = ( 2; 2 ) S = ( a; 4) , a > 0
r = I A O I = 2
√2 ⇒ r
2 = 8
( x − 2)
2 + ( y − 2)
2 = 8
Prosta OA
y = a x
2 = 2 a ⇒ a = 1
y = x
====
Prosta k jest prostopadła do prostej OA, więc
y = − x + b i jest styczna do danego okręgu
x
2 − 4 x + 4 + ( − x + b − 2)
2 = 8
x
2 − 4 x + 4 + x
2 − 2*( b − 2) x + b
2 − 4 b + 4 = 8
2 x
2 − 4 x − 2 b x + 4 x + b
2 − 4 b = 0
2 x
2 −2b x + b
2 − 4 b = 0
Δ = (−2b)
2 − 4*2*( b
2 − 4 b) = 4 b
2 − 8 b
2 + 32 b = − 4 b
2 + 32 b = 0
− 4 b *( b − 8) = 0
b = 0 lub b = 8
zatem
y = − x + 8
=========
9 mar 23:08