Które wyrazy ciągu (an) o wzorze ogólnym an = n3 - 4n + 30 są równe 6?
mathleesi:
9 mar 21:26
mathleesi: Które wyrazy ciągu (an) o wzorze ogólnym an = n3 − 4n + 30 są równe 6?
9 mar 21:26
52: 6=n3−4n+30 rozwiąż
9 mar 21:26
Ygritte: n(n2 − 4)−6(n2−5) ?
9 mar 21:29
Ygritte: a nie, przepraszam, pomyłka.
an = n3 − 6n2 − 4n + 30
9 mar 21:31
Piotr:
n3−6n2−4n+24=0
9 mar 21:33
5-latek: napisal CI 52 masz rozwiazac rownanie n3−4n+30=6 to n3−4n+24=0 i to rozwiaz
9 mar 21:35
5-latek: A to Ty poprawiles wiec rozwiaz rownanie z 21:33
9 mar 21:38
Ygritte: an = n3 − 6n2 − 4n + 30
n3 − 6n2 − 4n + 30 = 6
n3 − 6n2 − 4n + 30 = 6 /−6
n3 − 6n2 − 4n + 24 = 0
n2(n − 6)−4(n−6) = 0
(n2 − 4)(n − 6) = 0
(n − 2)(n + 2)(n−6) = 0 ?
9 mar 21:41
Piotr:
dobrze. jaka bedzie odpowiedz ?
9 mar 22:27
5-latek: czyli n−2−0 to n=... n+2=0 to n=.... i tu sie dobrz zastanow bo juz pisalimy o tym
n−6=0 to n= ....
9 mar 22:44
Piotr:
mam nadzieje, ze nie pytasz mnie

ja tu pomagam
9 mar 22:47
5-latek: Oczywiscie ze nie

Chcialem tylko podbic post do gory bo autor nie odpowiadal i moze jest na forum to go zobaczy
9 mar 22:49
Ygritte: n = 6?
9 mar 22:50
Piotr:

niestety chyba sobie poszla.
9 mar 22:51
Ygritte: tylko nie wiem, jak sformułować pełną odpowiedź.
9 mar 22:51
Piotr:
ooo jest.
tylko ?
9 mar 22:52
Ygritte: a6 = 6?
9 mar 22:53
Ygritte: nie mam pojęcia.
9 mar 22:53
Piotr:
Pełna odpowiedz bedzie brzmiała : Wyrazy ....(tu podajesz ktore, ich numer) ciagu an sa rowne
6.
9 mar 22:55
Piotr:
nie.
n=2 lub n= −2 (odpada − dlaczego?) lub n=6
9 mar 22:56
5-latek: I tu Piotrze nie popusc dopoki nie wyjasni dlaczego n=−2 odpada
9 mar 22:58
Piotr:
heh juz pisałem to komus. nie pamietam czy to czasem nie byla ta sama osoba.
9 mar 22:59
5-latek: razem pisalismy −−− to ta sama osoba
9 mar 23:01
Piotr:
aha
9 mar 23:02
Ygritte: −2≠6, bo jest liczbą ujemną?
9 mar 23:03
Piotr:
chyba nic nie rozumiesz.
mamy ciag 1, 3, 5, 7... co jest drugim wyrazem tego ciagu ? a co jest minus drugim wyrazem
tego ciagu ?
9 mar 23:06
Cersei: Czyli wyrazy a2 i a6 są równe 6, tak? Ponieważ ∊N+, tak?
10 mar 00:56
Cersei: wpadłam na to zadanie poniewaz mam do czynienia z podobnym

i tez chcialam sie upewnic.
10 mar 00:57
Piotr:
tak
10 mar 01:00