matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz ciąg geometryczny
Matma:
Wyznacz ciąg geometryczny gdy, a) a
3
=−4 i a
4
=0,25
1
czy w odpowiedzi jest q=−16; a
1
=
64
b) a
2
=9,1 i a
3
=2,6
26
8281
czy w odpowiedzi jest q=
; a
1
=
91
260
nie wiem czy czego nie skopałem
29 paź 12:19
tim:
Skopałeś. a) Zauważ, że q = U{a
n + 1
{a
n
} np.
a
4
q =
a
3
b) 26/91 = 2/7 8281/260 = 31,85 Jest dobrze.
29 paź 12:23
tim:
a
n + 1
q =
*
an
29 paź 12:23
Matma:
poprawiłem a)
64
25
a
1
=−
a q=−
625
4
czy to jest poprawne?
29 paź 13:10
tim:
Źle.
−0,25
−1
q =
=
4
16
29 paź 13:14