ciąg arytmetyczny
Matma: Oblicz cztery początkowe wyrazy ciągu arytmetycznego wiedząc że a3=7,5
29 paź 12:14
tim: Brak drugiej danej.
Istnieje wiele takich ciągów:
5,5 6,5 7,5 8,5
−7,5 0 7,5 15
29 paź 12:24
Matma: dzięki może w zadaniu jest błąd.
29 paź 12:35
tim: Na pewno to jest całe polecenie? Może to podpunkt.
29 paź 12:36
tim: Może sumę?
29 paź 12:36
Zbronek: tim,to nie są ciągi arytm.
2,5;5;7,5;10
r=2,5
a1=2,5
29 paź 12:40
tim: a1 = 5,5
r = 1
a1 = 5,5
a2 = 6,5
a3 = 7,5
a4 = 8,5
a1 = −7,5
r = 7,5
a1 = −7,5
a2 = 0
a3 = 7,5
a4 = 15
To nie są ciągu arytmetyczne?
29 paź 12:42
Zbronek: to są ,tylko te przecinki.........
29 paź 12:43
tim: 5,5 (dwie spacje) 6,5 7,5 8,5
−7,5 0 7,5 15...
29 paź 12:44
Zbronek: tak,dużo lepiej
29 paź 12:45
tim:
29 paź 12:46
Zbronek: ok,ja to wiem ,Ty to wiesz,ale czy wszyscy?
29 paź 12:46
Matma: to był podpunkt b) tego zadania w punkcie a) była wartość r=−1,5
29 paź 12:51
tim: I o to właśnie chodziło. Zbronku twoja kolej
29 paź 12:52