Dla jakich wartości parametru m
mika: Dla jakich wartości parametru m równanie x2−2|x|−3=m ma 3 rozwiązania?
9 mar 20:43
mietek: rysować dzieci... rysować...
9 mar 20:44
5-latek: Mieciu . moja wnuczka by CI powiedziala Nie griluj
9 mar 20:46
pigor: ..., otóż np. tak :
x
2−2|x|−3=m /+4 ⇔ |x|
2−2|x|+1= m+4 ⇔
(|x|−1)2= m+4, stąd
i wykresu funkcji f(|x|)= (|x|−1)
2 i f(0)=1 i prostej y=m+4 "widzisz"
równanie − warunek − istnienia 3−ech rozwiązań równania :
m+4=1 ⇔
m=−3 − szukana
wartość parametru m . ...
9 mar 21:06