parametr m
adonis: Dana jest funkcja y=(m−5)x4 +4x2 +m +7 Wyznacz wszystkie wartości m dla których funkcja
ma 4 rozne miejsca zerowe.
a≠0
Δ>0
czy wzory Viete'a też powinnam uwzględnić? Może ktoś to rozwiązać? z delty wyszło mi że m1=
2√10 + 1 i m2= 1− 2√10
9 mar 20:23
adonis: up
9 mar 20:34
pigor: ... poszukaj na tym forum , to już tyle razy było,
jeśli x
2= t >0, to warunki zadania spełnia układ (koniunkcja)
4−ech nierówności
a≠0 i Δ>0 i t1t2>0 i t1+t2 ≥0 .
9 mar 20:41
adonis: znalazłam to zadanie, ale nic z niego nie wyciągnęłam, zależałoby mi na samym końcowym wyniku,
ale dzięki za wskazówkę
9 mar 20:56