Ktos mi pomoże znaleźć błąd?
Magda: Wzór w postaci kanonicznej sprowadź do postaci ogólnej :
| | 3 | |
a) f(x) = − |
| (x +2)2 − 7 |
| | 4 | |
Stosuję wzór skróconego mnożenia i wychodzi mi coś takiego :
| | 3 | |
f(x) = − |
| (x2 + 2x + 4) − 7 |
| | 4 | |
| | 3 | | 3 | |
f(x) = − |
| x2 − |
| x −10 |
| | 4 | | 2 | |
| | 3 | |
Tymczasem w odpowiedziach jest f(x) = − |
| x2 − 3x −10 |
| | 4 | |
9 mar 20:20
Piotr:
(a + b)2 = a2 + 2ab + b2
widzisz blad ?
9 mar 20:23
Magda: Rany, faktycznie, dziękuję
9 mar 20:24