mmmmmm
bbbbbb: hej mam takie zadanie:
Dla jakich wartosci patrametrów a i b reszta z dzielenia wielomianu W(X) przez p(x) jesr równa
r(X)?
w(X)=3x4−7x3+2x2−(a+1)x+2(b−1)
p(X)=x2−3x+2
r(x)=−3x + 4
Wzór znam
tyle, że nie wiem co pod Q(X) podstawić, pomożecie?
9 mar 18:46
hej pomóżćie
(x2−3x+2)q(x)−3x+4 =3x4−7x3+2x2−(a+1)x+2(b−1)
co wstawic w miejsce q?
9 mar 20:18
mietek: nic...
9 mar 20:45
mietek: na tym to polega...
9 mar 20:46
bbbbbb: jak to nic?
9 mar 20:47
bbbbbb: to wyjdzie bez sensu
9 mar 20:47
bbbbbb: musze przecież jakos znaleźć współczynnik a i b
9 mar 20:54
...:
... a pisałeś, że wzór znasz −
9 mar 20:55
bbbbbb: no ale wzór to jest w=p*q+r
a ja nie mam q
to co potem mi w\yjdzie? bez sensu
9 mar 20:57
...:
... pokaże Ci sposób na którym poćwiczysz dzielenie wielomianów
3x2+2x+2
[3x4−7x3+2x2−(a+1)x+2(b−1)]:(x2−3x+2)
−3x4+9x3−6x2
2x3−4x2−(a+1)x
−2x3+6x2−4x
2x2−(a+3)x+2(b−1)
−2x2+6x−4
−(a−3)x+2(b+3)
i teraz przyrównuj to ro reszty pamiętając o znakach
9 mar 21:07
bbbbbb: jak to do reszty ?
9 mar 21:15
...:
resztę .... do reszty .... to chyba oczywiste −
9 mar 21:18
bbbbbb: spoko już wiem

dzięki
9 mar 21:24
Wazyl: Możesz jeszcze inaczej z tego co napisałaś:
Nie potrzebne Ci Q.
Szukaj miejsc zerowych x2−3x+2.
Podstawiając je wychodzi 0*Q(x)+bla bla bla=bla bla bla.
Nie potrzebne Ci wiedzieć Q(x).
Jak tego nie rozumiesz lepiej dzielić tak jak napisał ...
9 mar 21:29