Funkcja liniowa.... MATURA
Kacper: Dla jakiej wartości parametru m rozwiązaniem równania |x−1|=m+2 jest para licz o przeciwnych
znakach?
Mam z tym zadaniem o tyle problem, że z rozpędu założyłem deltę większą od zera i iloczyn
pierwiastków ujemy (wzory Viete'a). Zadowolony robię z definicji modułu dwa scenariusze, aż tu
nagle się orientuję, że deltę się liczy do równania kwadratowego, a tu nijak nie ma kwadratu.
Kombinowałem z podstawieniem 0 do delty jako a, ale nie chciało mi nic wyjść...
9 mar 20:14
Eta:

Graficznie
Narysuj wykresy:
f(x)= |x−1|−2 ,
g(x)= m
odp: dla m >−1 rozwiązania są przeciwnych znaków
( jeden po lewej , drugi po prawej
czerwone punkty wspólne
9 mar 20:25
Kacper: Think simple... Czemu i tym nie pamiętam?!?! Wielkie dzięki!
9 mar 20:30