zadanie
Krzysiek: Aktorka aby moc zagrac w filmie schudla o 12%. O ile % musi przytyc aby wrocic do swojej
poprzedniej wagi?
x−poczatkowa waga
0,88x−waga do zagrania w filmie
0,88x+

=x
I nie wiem co dalej zrobić. Mógłby ktoś pomóć?
9 mar 20:14
Krzysiek: Może ktoś pomóc tylko z układem równiań? Nie proszę o rozwiązanie całego zadania.
9 mar 20:30
Aerodynamiczny: Ja zawsze takie zadania robie na liczbie. Zawsze biore na poczatek 100.
Czyli wazyla 88kg jak schudla i teraz pytanie
88*x=100
9 mar 20:42
mietek: nie może
9 mar 20:43
9 mar 23:38
pigor: ..., np. tak : niech
x%=? − szukany procent, to
w → 88%w →
(100+x)%*88%w=w ⇔ (1+x%)*88=100 ⇔
⇔ x%=
10088−1 ⇔
x%=
1288*100%=
15011%
≈ 13,6% . ...
9 mar 23:52