Marcel:
prosze o pomoc 3 mysliwi jednoczesnie ujrzeli zwierzyne i strzelili do niej. pierwszy mysliwy trafia średnio 8 razy na 10 strzałów , drógi na 100 strzałów 25 razy pudłuje a trzeci trafia z prawdopodobienstwem 0,9 jakie jest prawdopodobienstwo ze zwierze zostało
a) jeden raz trafione
b) 2 razy tra
c)3 razy traf
d) co najmniej raz traf
17 sty 21:43
sinx/n=six=6:
a) duże
b) trochę mniejsze niż w a)
c) jeszcze mniejsze niż w b)
d) większe niż w a), b) i c)
Nie na widzę prawdopodobieństwa. Jakub Ci pomoże lepiej.
17 sty 22:01
sinx/n=six=6:
Jak się zastanowiłem to i tak chyba źle podpowiedziałem. Wybacz chciałem zażartować, ale nawet to mi nie wyszło.
17 sty 22:08
Jakub:
Wydaje mi się że tak to trzeba zrobić:
p1 = 0,8 prawdop. trafiania przez pierwszego myśliwego
p2 = 0,25 prawdop. trafiania przez drugiego myśliwego
p3 = 0,9 prawdop. trafiania przez trzeciego myśliwego
a) P(A) = p1*(1-p2)*(1-p3) + (1-p1)*p2*(1-p3) + (1-p1)*(1-p2)*p3
b) P(B) = p1*p2*(1-p3) + p1*(1-p2)*p3 + p1*p2*(1-p3)
c) P(C) = p1*p2*p3
d) P(D) = 1 - (1-p1)*(1-p2)*(1-p3) czyli 1 - prawdop. że ani raz nie trafione
oczywiście za p1,p2,p3 teraz trzeba podstawić liczby i wyliczyć prawdopodobieństwa ale to łatwe
17 sty 22:23
Jakub:
sin... będziesz mógł sprawdzić żart
17 sty 22:24
Marcel:
dzieki za pomoc
17 sty 22:27
sinx/n=six=6:
To prawdopodobieństwo mnie prześladuje normalnie, na maturce próbnej, wszystkie zadania dobrze poza prawdopodobieństwem na 5 pkt dostałem 0 xD. Potem w konkursie politechniki 2 zadanka z prawdopodobieństwa i znowu na 10 zadan 8 dobrze i 2 z prawdopodobieństwa źle, kurna.... Jakub jak sie tego nauczyć
17 sty 22:28
sinx/n=six=6:
a tak w ogóle to p2=0,75, Jakub tez nie jesteś z tego dobry jak widzę xD
17 sty 22:35
Jakub:
Faktycznie p2=0,75. Ciekawe czy Marcel to zauważył.
Jak nauczyć się prawdopodobieństwa?
Robić zadanka. Dużo zadanek

Aż w pewnym momencie nabierzesz wyczucia. Prawdopodobieństwo jest rzeczywiście najtrudniejszym działem w liceum.
18 sty 00:07